Kartoitamme kiinnostusta DNA-paneelitestiin

Kissaliiton terveyspäivillä oli Genoscoper Laboratories -edustaja Heidi Anderson esitellyt uutta kissojen DNA-paneelitestiä. Koirilla on jo käytössä DNA-testauspalvelu http://www.mydogdna.com/fi, ja vastaavaa kehitellään myös kissoille. Valmiina on kissojen DNA-paneelitesti, jossa yhdestä poskisolunäytteestä analysoidaan yli 30 sairausgeeniä, veriryhmä sekä yli 15 ominaisuusgeeniä (väri, kuvio, karvanpituus yms.). Vuoden vaihteessa on markkinoille tulossa testi joka em. lisäksi määrittää yksilön geenistön monimuotoisuuden.

Tietoa tästä perustestistä, ominaisuuksista ja sairauksista sekä malliraportti on nähtävillä Genoscoperin yhteistyökumppanin WisdomPanelin sivustollahttps://www.wisdompanel.com/optimal_selection_cat/.

Perustestin hinta on 99 €, mutta edustaja oli tehnyt tarjouksen testihinnasta 79 €/testi tällä uudella testipaneelilla, joka siis sisältää nuo sairaus- ja ominaisuusgeenien ja veriryhmän lisäksi monimuotoisuustestin. Jotta tuo 79€/kpl toteutuu, tulee heille tehdä tilaus vähintään 30 testistä marraskuun loppuun mennessä.

Venäjänsinisemme ry kartoittaa nyt rodun kasvattajien ja harrastajien kiinnostusta testaukseen. Yritämme koota 30 kissaa, jotta saisimme testin etuhinnalla. Keräämme listan halukkaista, ja jos tuo 30 testattavaa saadaan kokoon, myös maksu tullaan keräämään keskitetysti (ei siis erillisiä laskuja ja maksuja jokaiselle). Nimilista yhteystietoineen toimitetaan Genoscoperiin, josta lähetetään näytteenottovälineet ja palautuskuoret suoraan kissojen omistajille. Näytteenotto tapahtuu poskisolunäytteestä, jonka jokainen voi ottaa itse. Mikäli haluaa testille virallisen statuksen, on se otettava eläinlääkärin toimesta. Testitulokset lähetetään suoraan kissojen omistajille. 

Testituloksia käytetään myös tieteelliseen tutkimukseen. Mikäli tämän testauksen yhteydessä rodustamme löytyy tutkimuksellisesti mielenkiintoista aineistoa, on mahdollista, että selvitystä jatketaan rodun osalta eteenpäin. Paneelitestauksen kautta on jo käynnistynyt kolme yksittäisprojektia: PK (pyryvattikinaasivajaus), veriryhmät sekä MDR1-geenimuutoksen yleisyydestä eri rotujen keskuudessa.

Mikäli olet kiinnostunut testaamaan kissojasi, ilmoita yhteystietosi ja testattavien kissojen lukumäärä 20.11.17 mennessä sähköpostilla:sari.kulha@venajansinisemme.fi. Ilmoittautuminen on sitova 79€ hintaan, siis jos tarvittava määrä kissoja saadaan kokoon. Mikäli määrä jää vajaaksi, ryhmähinta ei toteudu, ja halukkaat voivat tilata testin normaalihinnalla suoraan toimittajalta. Ilmoittautuneille ilmoitetaan toteutumisesta määräajan kuluttua.

Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu testaukseen. Näin saadaan arvokasta tietoa rotumme tilanteesta niin sairauksien kuin monimuotoisuudenkin osalta.